Festiwal Potraw z Mięsa w Mrągowie
Impreza odbędzie się w dniu 23 lipca 2011 r. w Mrągowie na terenie Westernowego Miasteczka Mrongoville. Festiwal dzięki zorganizowanym w jego ramach konkursom kulinarnym, ma na celu wypromowanie kuchni regionalnej opierającej się na naturalnych składnikach dostępnych w regionie.
O Festiwalu
Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego to idealna okazja rozpropagowania naturalnej, lokalnej i tradycyjnej żywności oraz integracji środowisk związanych z regionalną gastronomią. Impreza ma też za zadanie zapoznanie zebranych przy tej okazji gości z tradycją kulinarną regionu oraz promocję potraw z mięsa czerwonego.
Konkursy
Podczas imprezy pn. „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego” odbędą się konkursy kulinarne:
- „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny”
- „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny”
- „Na najlepszy gulasz wołowy” - konkurs publiczności przygotowany i serwowany przez restauratorów z terenu Mrągowa. Festiwal organizowany jest przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gminę Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko Westernowe Mrongoville.
Celem konkursów jest ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z wieprzowiny i wołowiny z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych. Ponadto konkursy kulinarne wpływają na kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej oraz promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla regionu Warmii Mazur i Powiśla.
Uczestnicy
Uczestnikami „Konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny” oraz „Konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny” są kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych i osoby fizyczne z Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Przewiduje się również udział 4 restauracji z terenu Mrągowa, które będą brały udział w konkursie publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy”. Ich zadaniem jest promocja potraw z mięsa czerwonego. Każda z nich przygotuje i będzie serwowała porcje degustacyjne dla publiczności na terenie Miasteczka Westernowego Mrongoville oraz w swoich restauracjach na terenie miasta. Przygotowany gulasz wołowy będzie również podlegał ocenie publiczności.
Konkursy poprowadzi znawca polskiej kuchni – Grzegorz Russak .
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Komentarze (1)