Jakich potraw trzeba spróbować na Mazurach?
Mazury to wspaniały region, mający wiele do zaoferowania turystom. Przyjeżdżające tu osoby powinny poznać nie tylko piękne jeziora i niezwykłe krajobrazy, ale również wspaniałe mazurskie smaki.
Na kuchnię Warmii i Mazur składają się zarówno potrawy polskie, jak i niemieckie czy litewskie. Tworzą one niezwykłe połączenia, dające niespotykane smaki. Czego więc koniecznie trzeba spróbować na Mazurach?
Kartacze – kulinarna wizytówka regionu
Jedną ze sztandarowych potraw, stanowiących kulinarną wizytówkę regionu, są kartacze. Robi się je z masy ziemniaczanej, uformowanej w kulki, które wypełnia się farszem z mięsa mielonego, grzybów lub kapusty. Kartacze królują na stołach mieszkańców Mazur i coraz częściej serwowane są w restauracjach. Danie jest proste, ale bardzo smaczne.
Smażona sielawa – oraz inne dania rybne
Będąc na Mazurach koniecznie trzeba spróbować dań z ryb, żyjących w mazurskich jeziorach. Aby mieć gwarancję, że będzie ona świeża, radzimy wybrać smażalnię przy gospodarstwie rybackim lub restaurację blisko jeziora. Mazurzy najczęściej jedli ryby smażone prosto z patelni. Najczęściej były to sielawy, węgorze, szczupaki lub sieje. Usmażona ryba często była oblewana zalewą octową, co nadaje jej bardziej wyrazisty smak.
Tradycyjną potrawą Mazur jest też ucha, czyli tradycyjna zupa przyrządzana z ryb. Trudno ją znaleźć w restauracjach, ale warto pytać o nią w mazurskich gospodarstwach rybnych.
Ziemniaczane Mazury
Jesienią na Mazurach organizowane są kulinarne festiwale, gdzie główną rolę gra ziemniak. Podaje się go na różne sposoby – w formie babki, placka (zarówno słodkiego, jak i słonego) oraz z różnymi dodatkami. Choć ziemniaki je się w całej Polsce, to nigdzie nie smakują tak dobrze jak na Mazurach.
Jedną z mazurskich ziemniaczanych potraw są farszynki. Mają formę kotleta wypełnionego mięsnym farszem. Mogą nieco przypominać kartacze, jednak farszynki przygotowuje się z ziemniaków gotowanych, a później smaży się je na patelni.
Dojrzewająca szynka
Mazury szczycą się nie tylko potrawami rybnymi, ale również znakomitymi wędlinami. Należy do nich szynka dojrzewająca, która wytwarzana jest w rejonie Parku Krajobrazowego Wzgórz Dylewskich. Przepis pochodzi z kresów, podobnie jak wiele innych dań, które królują na mazurskich stołach.
Coraz więcej restauracji na Mazurach specjalizuje się w regionalnych daniach, warto więc zadać sobie trochę trudu, by spróbować tych przysmaków.
Komentarze