Klimatyczne wakacje. Polska branża turystyczna bardziej eko
Resztki ze szwedzkiego stołu w kompostowniku, perlatory w kranach, beczki na deszczówkę i żadnych plastikowych słomek. Coraz łatwiej o klimatyczny wypoczynek w Polsce, bo rodzima branża turystyczna staje się coraz bardziej eko, wynika z ankiety serwisu Nocowanie.pl przeprowadzonej wśród właścicieli obiektów noclegowych. Dlaczego? Z przekonania, oszczędności i ze względu na oczekiwania coraz bardziej świadomych turystów.
Polacy chcą żyć ekologicznie. Przynajmniej tak zadeklarowali w zeszłorocznym raporcie „Klimat tworzą ludzie” Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Co trzeci badany podkreślał, że stara się być eko nie tylko w domu, ale i na wakacjach. Portal Nocowanie.pl postanowił sprawdzić, na ile rodzima branża turystyczna ułatwia klimatyczne wypoczywanie.
– To względnie proste rozwiązania, niewymagające większych inwestycji, podobnie jak zachęcenie gości do dłuższego korzystania z ręczników czy pościeli w celu ograniczenia częstotliwości prania, stosowanie perlatorów w kranach czy zbieranie deszczówki – mówi Tomasz Zaniewski, wiceprezes spółki Nocowanie.pl. – Widzimy jednak, że branża gotowa jest też do większego wysiłku. Właściciele inwestują w nowoczesne piece do ogrzewania, pompy ciepła, ekologiczne przydomowe oczyszczalnie ścieków czy fotowoltaikę – podkreśla i dodaje, że wykorzystywanie energii słonecznej do ogrzewania obiektu zadeklarował już co piąty ankietowany. To korzyść dla środowiska, ale też źródło oszczędności w obliczu rosnących kosztów prowadzenia biznesu.
Ekologiczne wakacje to również mniej tworzyw sztucznych. Aż ¾ ankietowanych obiektów zrezygnowało z plastikowych kubeczków, słomek czy sztućców, a co czwarty proponuje gościom filtrowaną wodę zamiast butelkowanej. Hotelarze wymieniają worki na śmieci na te z recyclingu, a produkty higieniczne i kosmetyczne umieszczają w podajnikach, zamiast wypełniać półki w łazienkach mikro-produktami w plastikowych buteleczkach. Po organiczne produkty kosmetyczne i środki czystości sięga już 69% ankietowanych.
Unikamy też marnowania żywności. Nadwyżka trafia do potrzebujących, a resztki do kompostownika. Sposobem na oszczędzanie żywności jest też rezygnacja ze szwedzkiego stołu i proponowanie gościom gotowych porcji.
Coraz częściej stawiamy też na lokalność. Gospodarze korzystają z usług lokalnych dostawców (29%) sięgają głównie po sezonowe produkty (21%) w tym produkty z własnego gospodarstwa (12%).
Dobra energia na wakacje
Z ankiety, w której udział wzięło 600 właścicieli obiektów noclegowych, wynika, że 95% z nich uważa wprowadzanie rozwiązań proekologicznych w obiektach turystycznych za ważne dla środowiska. W jaki sposób swoje słowa przekuwają w czyny? Aż 97% z nich umożliwia turystom segregowanie śmieci, 80% wyposaża obiekt w energooszczędne źródła światła, a 68% w energooszczędny sprzęt AGD.
– To względnie proste rozwiązania, niewymagające większych inwestycji, podobnie jak zachęcenie gości do dłuższego korzystania z ręczników czy pościeli w celu ograniczenia częstotliwości prania, stosowanie perlatorów w kranach czy zbieranie deszczówki – mówi Tomasz Zaniewski, wiceprezes spółki Nocowanie.pl. – Widzimy jednak, że branża gotowa jest też do większego wysiłku. Właściciele inwestują w nowoczesne piece do ogrzewania, pompy ciepła, ekologiczne przydomowe oczyszczalnie ścieków czy fotowoltaikę – podkreśla i dodaje, że wykorzystywanie energii słonecznej do ogrzewania obiektu zadeklarował już co piąty ankietowany. To korzyść dla środowiska, ale też źródło oszczędności w obliczu rosnących kosztów prowadzenia biznesu.
Mniej odpadów, więcej bio
Ekologiczne wakacje to również mniej tworzyw sztucznych. Aż ¾ ankietowanych obiektów zrezygnowało z plastikowych kubeczków, słomek czy sztućców, a co czwarty proponuje gościom filtrowaną wodę zamiast butelkowanej. Hotelarze wymieniają worki na śmieci na te z recyclingu, a produkty higieniczne i kosmetyczne umieszczają w podajnikach, zamiast wypełniać półki w łazienkach mikro-produktami w plastikowych buteleczkach. Po organiczne produkty kosmetyczne i środki czystości sięga już 69% ankietowanych.
Unikamy też marnowania żywności. Nadwyżka trafia do potrzebujących, a resztki do kompostownika. Sposobem na oszczędzanie żywności jest też rezygnacja ze szwedzkiego stołu i proponowanie gościom gotowych porcji.
Coraz częściej stawiamy też na lokalność. Gospodarze korzystają z usług lokalnych dostawców (29%) sięgają głównie po sezonowe produkty (21%) w tym produkty z własnego gospodarstwa (12%).
Komentarze