Koszycki Festiwal Smakoszy 2013
Przed nami prawdziwe kulinarne święto, czyli Koszycki Festiwal Smakoszy 2013! To już czwarta edycja imprezy, podczas której zaprezentują się najlepsze restauracje, szefowie kuchni oraz gwiazdy gastronomii.
Koszycki Festiwal Smakoszy nawiązuje do tradycji podobnych imprez w Wiedniu, Pradze oraz Bratysławie. Festiwal odbędzie się w dniach 21-13 czerwca 2013 w scenerii Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Pavla Jozefa Šafárika w Koszycach.
Motywy przewodnie tegorocznej edycji imprezy to artystyczny kierunek „foodart“ oraz kuchnia europejska. Uczestnicy festiwalu przekonają się, że gotowanie to sztuka, która jest przede wszystkim przedmiotem inspiracji, a nie tylko konsumpcji.
Jacy smakosze w tym roku przyjadą do Koszyc? Na pewno będzie to Jaroslav Židek - główny protagonista programu kulinarnego Nebíčko v papuľke (Niebo w gębie), Damien Thuries - francuski szef kuchni w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, Gabriel Kocák - szef kuchni w Grand Hotel Kempinski w Tatrach Wysokich, Ondřej Slanina – kucharz popularnego czeskiego programu rozrywkowego Kluci v Akci (Chłopaki w akcji) oraz jeden z najlepszych winiarzy świata - Rául Pérez.
Podczas trwania festiwalu nie zabraknie również przysmaków kuchni włoskiej, francuskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, ukraińskiej oraz słowackiej, których będzie można spróbować podczas degustacji. A oprócz tego na gości czekają stoiska pełne wina, napojów oraz tradycyjnego piwa!
Dla najmłodszych przygotowano kreatywne warsztaty w postaci restauracji Via Roma. Czeka tam na nich gotowane z papieru, pasta party czy malowanie owoców i warzyw. Dzięki temu dzieci przekonają się, że nie tylko słodycze są smaczne! Dodatkową atrakcją dla maluchów na pewno będzie znajdujące się na terenie Ogrodu Botanicznego mini ZOO ze zwierzętami domowymi i wystawą egzotycznych motyli.
Wieczory festiwalowe uprzyjemnią dorosłym występy na żywo między innymi jazowego zespołu Jazzabell. Nowością tegorocznej edycji festiwalu będą Targi Zdrowia. Podczas Festiwalu Smakoszy będzie można kupić najlepsze produkty oferowanych przez farmerów z regionu.
Impreza zakończy się wyborem Najlepszego Wystawcy Koszyckiego Festiwalu Smakoszy 2013 - będzie to osoba, prezentacja cieszyła się największym zainteresowaniem.
Uwaga! Środkiem płatniczym podczas Festiwalu Smakoszy będą „gurmány“, które można kupić na specjalnie przygotowanych stoiskach.
Komentarze