Kuchnia francuska
Kuchnia francuska uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie - wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodnej Europy. Najczęściej kojarzona jest ze ślimakami, żabimi udkami, bagietką, serami i winem...
W rzeczywistości jednak kuchnia francuska nie jest wcale tak jednolita. Każdy region rozwinął własny sposób gotowania: na północy i w Bretanii spotykamy potrawy przygotowane w oparciu o masło, w Normandii króluje śmietana, w centralnej Francji używa się smalcu wieprzowego a na południu oliwy z oliwek.
Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się ze sprzeciwu wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i szybko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.
Francuskie śniadanie składa się z kawy, herbaty lub czekolady, którym towarzyszy rogalik, chleb, masło i dżem. We Francji kuchnia to istny kunszt życia, a przy obiedzie spędza się dość dużo czasu szczególnie w okresie wakacji. Pory posiłków zmieniają się w zależności od regionu, ale zazwyczaj śniadanie je się między 7 a 9, obiad od 12.00 a kolację około 20.00. Na południu Francji, posiłki są często opóźnione z uwagi na tradycję "aperitif". Wtedy do obiadu siada się około 14.00 a do kolacji między 21.00 a 22.00. Choć dzieci francuskie jedzą podwieczorek, dorośli zazwyczaj nie jadają między posiłkami..... Spożywają oni pożywne posiłki rano, w południe i wieczorem.
Źródło: voila.edu.pl
Komentarze