Mazurskie smaki podczas festiwalu w Mrągowie
Mrągowo znane jest z festiwali i letnich imprez. Już za kilka dni, w najbliższą sobotę, odbędzie się wydarzenie dla prawdziwych smakoszy, czyli Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego. Tej imprezy nie będzie mógł przegapić żaden wielbiciel tradycyjnej mazurskiej kuchni.
Za kilka dni Mrągowo zostanie najsmaczniejszym miastem w Polsce. Wszystko dzięki zapowiadanemu na sobotę 12 lipca Regionalnemu Festiwalowi Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego. Prezentujący swoje umiejętności kucharze i publiczność o godzinie 11:00 spotkają się na Placu Unii Europejskiej, by wspólnie przygotowywać a później degustować smakowite dania.
Swoje propozycje potraw z polędwiczki wieprzowej i wołowej pokażą zarówno zawodowi szefowie kuchni, jak też amatorzy. Oceni ich jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka. Zgromadzona w Mrągowie publiczność także będzie miała okazję wybrać swojego faworyta, czyli najsmaczniejszy gulasz przygotowany przez kucharzy pracujących w lokalnych hotelach i restauracjach.
To jeszcze nie wszystkie z zaplanowanych kulinarnych atrakcji – podczas festiwalu będzie można obejrzeć pokaz pieczenia koziny na ruszcie, a później spróbować tego przysmaku.
Podczas festiwalu odbędzie się również kiermasz produktów, podczas którego mieszkańcy miasta i turyści będą mogli kupić znakomite regionalne przetwory i wypieki. Są one ekologiczne, produkowane tylko z naturalnych składników, a przede wszystkim smaczne.
Imprezę zakończy koncert grupy RH+, który rozpocznie się o godzinie 17:30 na Placu Unii Europejskiej.
Komentarze