Najnowsze wytyczne dotyczące restauracji w hotelach i obiektach noclegowych
Od 24 października 2020 roku obowiązuje kolejna lista obostrzeń, związanych z pandemią koronawirusa. Ograniczeniu podlega również działalność gastronomiczna, która może działać jedynie na wynos i dowóz. Są jednak pewne odstępstwa od reguły, które dotyczą również działalności obiektów noclegowych.
Czy można korzystać z restauracji i barów w obiektach noclegowych?
Zgodnie z rozporządzeniem polskiego rządu, od soboty w całum kraju nie mogą działać stacjonarnie lokale gastronomiczne i restauracyjne. Są jednak odstępstwa od tej reguły. Dotyczy to m.in. barów i restauracji, które znajdują się w obiektach noclegowych, takich jak hotele, czy inne obiekty noclegowe.
Wypoczywający w obiekcie goście mogą korzystać zarówno z restauracji, jak i innych puktów gastronomicznych. Jest jednak jeden warunek - muszą być tu zameldowani przynajmniej na jedną dobę. Podawanie posiłków odbywa się wyłącznie do stolika i w reżimie sanitarnym (zakrywanie ust i nosa przez klientów i obsługę, zachowanie odległości itp.). Miejsca te są zamknięte dla osób, które indywidualnie chcą skorzystać np. restauracji, a nie zamierzają nocować w obiekcie.
Sprawdź również: Nowe obostrzenia i zasady bezpieczeństwa od 24 października
Źródło: gov.pl
(gov.pl/web/koronawirus/regionalne-obostrzenia-dla-wybranych-powiatow)
Komentarze