Odzyskać utracony smak
Na początku czerwca odbędzie się w Lidzbarku Warmińskim Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych, który przeznaczony jest dla miłośników delektowania się smakami, czyli dla fanów slow food, którzy stoją w opozycji do pożeraczy fast foodów.
Jeśli lubisz rozsmakowywać się w jedzeniu, rozkoszować się jego aromatem i to bez pośpiechu to Festiwal "Czas na ser" jest dla Ciebie.
Odbędzie się on w dniach 1-3 czerwca w Lidzbarku Warmińskim. Nie jest to typowy duży, komercyjny festiwal. Przeczyłoby to ideologii slow food. Festiwal odbywa sie po raz drugi i organizatorzy chcieliby, aby dzięki niemu nastąpił rozkwit tradycji serowarskiej w Polsce.
Odzyskajmy utracony smak - to hasło, którym promowany jest Festiwal. Aż chce się wziąć w nim udział! I warto. Odbędzie się festiwalowy jarmark, który kusić będzie serami tradycyjnymi, czyli z mleka krowiego, ale też kozimi i owczymi. Będzie można posmakować farmerskich serów z Francji i tradycyjnego chleba. Zorganizowane zostaną warsztaty. Dowiemy się na nich jak wykorzystywać ser w kuchni, jak zrobić domowy jogurt...
Dla entuzjastów serowych smaków odbędzie się sesja dydaktyczna z udziałem specjalistów francuskich.
Jeśli stwierdzimy, że degustacje to dla nas za mało, skorzystajmy ze Strefy smakosza. Czekać tam będzie talerz serów, zupa serowa i domowe niepasteryzowane piwo czy polskie wino. Mmm będzie smakowicie, nieśpiecznie, wręcz leniwie. Czyli tak, jak nie mamy na codzień.
I jeszcze coś dla dzieci, które raczej do miłosników serów nie należą. Kiedy rodzice będą rozsmakowywać się w Strefie smakosza, maluchy mogą bawić się w specjalnie dla nich przygotowanym parku zabaw. Ale także będą mogły obejrzeć zwierzęta dające mleko.
Zobacz inne atrakcje na Mazurach, które skierowane są do najmłodszych i wejdź: Edukacyjne gospodarstwa agroturystyczne
Program Festiwalu
Piątek, 1 czerwca, Hotel Krasicki****, formuła
zamknięta
11.00-14.00 Obrady Komisji Konkursowej,
sala Dantyszek Hotel Krasicki
14.30 – 19:00 Sympozjum serowarskie „Czas na Ser”
skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów
tradycyjnych, sala Dantyszek Hotel Krasicki
14.45 Prezentacja linii serów tradycyjnych „Old Poland” –
przedstawiciel firmy Spomlek
15.10 Jak działa mleczarstwo farmerskie we Francji – Jean-
Francois Clément „ACTILAIT”, szef laboratorium analizy
sensorycznej produktów żywnościowych
15.40 Najważniejsze problemy technologiczne farmerskich
producentów sera we Francji – André Coquard, właściciel firmy „Ets
Coquard” obsługującej kilka tysięcy farm serowarskich we Francji
16.10 Przyszłość serowarstwa farmerskiego w Europie. Mirosław
Sienkiewicz, lider Convivium Varmia Slow Food. Raport z IV
Kongresu Europejskiej Sieci Farmerskich Producentów Sera.
17.00 Laboratorium Smaku – Prezentacja i komentowana
degustacja serów francuskich. Prowadzenie: J.P. Clément, A.
Coquard, M.Sienkiewicz
20.30 Uroczysta kolacja – Restauracja Hotelu Krasicki
Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy ser festiwalu
oraz wręczenie dyplomów.
Sobota, 2 czerwca, dziedziniec Hotelu Krasicki
formuła otwarta dla publiczności WSTĘP WOLNY
09.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas na Ser”
· otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów
· miasteczko zabaw dla dzieci z konkursami i nagrodami,
program artystyczny
· zagrody z żywymi zwierzętami dającymi mleko
· degustacja festiwalowej zupy serowej w ogródku hotelowym
· namiot „Strefa Smakosza”, a w nim talerz serów w
towarzystwie polskich piw niepasteryzowanych i polskich win
10.30 – 17:00 Warsztat smaku – sala Kopernik Hotel
Krasicki (płatne w biurze festiwalu)
10:30 Sery farmerskie ze Szwajcarii
11.30 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
12.30 Jak wykorzystać ser w kuchni?
14.00 Sery farmerskie z Francji
16.00 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
Niedziela, 3 czerwca, dziedziniec Hotelu
Krasicki
formuła otwarta dla publiczności WSTĘP WOLNY
09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów
(program jak w sobotę)
10.30-15:00 Warsztat smaku– sala Kopernik Hotel
Krasicki
10:30 Sery farmerskie ze Szwajcarii
11.30 Jak zrobić smaczny i zdrowy jogurt w domu?
13.00 Sery farmerskie z Francji
14.00 Jak wykorzystać ser w kuchni?
15.00 Zakończenie festiwalu
Komentarze