Jesteś łasuchem, a zapach świeżego chleba kusi cię niezależnie od okazji? Zdecydowanie musisz odwiedzić Skansen Chleba w Ustroniu Morskim.
Skansen Chleba to zdecydowanie dość nietypowe miejsce na mapie Polski. Okazuje się jednak, że w sezonie turystycznym wiele osób decyduje się na złożenie wizyty w tym wyjątkowym miejscu.
Wizyta w Skansenie Chleba w Ustroniu Morskim wiąże się z niepowtarzalną okazją spróbowania chleba wypiekanego zgodnie z wypracowywanymi przez lata naturalnymi recepturami. Pieczywo wypiekane jest tu zgodnie z tradycją w 120-letnim piecu chlebowym (tak właśnie powstaje między innymi 100% żytni na zakwasie chleb sarmacki).
Poza zabytkowym piecem do wypieku w Skansenie Chleba znajduje się wiele innych atrakcji. Przed turystami otwiera się wiele możliwości. Są to między innymi: obejrzenie zabytkowych przedmiotów, które bardzo ściśle związane są z procesem wypiekania chleba. Wśród nich znajdują się stare żarna (można na nich zemleć garstkę zboża), maselnice, krajalnice, dochówki i wiele innych.
Zainteresowani pogłębieniem wiedzy mogą w ramach warsztatów wziąć udział w prelekcji na temat wypieku chleba. Każdy chętny będzie mógł również samodzielnie wykonać jakąś formę piekarską, a później spróbować własnego wypieku.
Skansen Chleba w Ustroniu Morskim oferuje także przeprowadzenie warsztatów garncarskich. Obejmują one prelekcję na temat historii ceramiki, wyrabianie form z gliny na specjalnych kołach garncarskich, a także poczęstunek dla wszystkich uczestników warsztatów.
Miejsce ma ogromny potencjał, niestety nie wykorzystany. Słabe jedzenie, chleba brak. Ogromne rozczarowanie...
Miejsce urocze ale jedzenie fatalne. Nie polecam.
Rosół mętny, makaron z dnia wczorajszego ,a surówka z buraczków czuć było piwnica
Chleb pyszny. Placki ziemniaczane beznadziejne
Polecamy