Smakowite festiwale Warmii i Mazur
Dziedzictwo kulinarne jest coraz lepiej promowane na Warmii i Mazurach. W 12 miastach co roku odbywa się święto produktu regionalnego. Jednym z takich miast jest Nidzica. Właśnie tam w sobotę 7 lipca posmakujemy wyśmienitych potraw z mięsa drobiowego.
Na bogatą paletę smaków Warmii i Mazur składają się kuchnie staropolska, warmińska, mazurska, kurpiowska, a także tradycje kulinarne z Ukrainy, Litwy, Rosji i Niemiec. Dawniej regionalne smakołyki proponowało nam zaledwie kilka-kilkanaście gospodarstw agroturystycznych w całym regionie. Teraz to się zmienia. Gospodarstw oferujących regionalne dobrodziejstwa ziemi i wody warmińsko-mazurskiej jest coraz więcej. Do tego cudowne smakowite festiwale. Na jeden z nich zapraszamy w lipcu.
7 lipca czeka nas festiwal potraw z mięsa drobiowego, który odbędzie się w Nidzicy. Imprez promujących produkty regionalne Warmii i Mazur jest sporo:
- Węgorzewo Festiwal Kultury Łowieckiej (6 lipca),
- Mrągowo Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego (20 lipca),
- Iława Święto Ryby (28 lipca),
- Gołdap Festiwal Pogranicza Kartaczewo (4 sierpnia),
- Olsztynek Święto Ziół (15 sierpnia),
- Olecko Święto Mleka (18 sierpnia),
- Lidzbark Warmiński Finał regionalny konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” (25 sierpnia),
- Olsztyn Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla (31 sierpnia),
- Pisz Festiwal Runa Leśnego (7 września),
- Ostróda Festiwal Potraw z Ziemniaków (14 września),
- Ełk - odbywa się Święto Miodu (12 października)
Miłośnicy smacznego regionalnego jedzenia mają więc w czym wybierać.
A w Nidzicy posmakujemy potraw tradycyjnych z drobiu, gęsi, kaczek, kur i kogutków. Gotować dla nas będą zarówno profesjonaliści, jak i kucharze amatorzy. Odbędą się konkursy na „Najlepszą potrawę z gęsi”, „Najlepszą potrawę z kaczki” i na „Najlepszy rosół drobiowy”. Wśród oceniających będzie Grzegorz Russak - kucharz, gawędziarz, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego.
Nie zabraknie również kiermaszy produktów regionalnych członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle". Członkowie sieci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia. Będą też prezentacje rękodzieła i występy artystyczne.
Festiwal odbędzie się w ramach Dni Nidzicy. Zapraszamy!
Komentarze