Smakowity Festiwal w Lidzbarku Warmińskim
Jeśli jesteście smakoszami serów i wina zapraszamy do Lidzbarka Warmińskiego. Serów tam będzie do wyboru, do koloru. Czeka nas uczta smaków - takiej okazji nie wolno przegapić. Zapraszamy w najbliższy weekend.
Jest to już 3. edycja Festiwalu Serów Tradycyjnych i Farmerskich. Trwać będzie trzy dni od 7 do 9 czerwca. Możemy mieć pewność, że posmakujemy serów najwyższej jakości i najprzedniejszego smaku. A raczej smaków, bo rodzajów sera pojawi się na festiwalu wiele. Niewielcy wytwórcy nie tylko zaprezentują swoje smakołyki, ale również podzielą się z nami swoją wiedzą.
Jedną z atrakcji festiwalu będzie konkurs na najlepszy ser. W zeszłym roku komisja konkursowa oceniła 55 wyrobów. Nagroda Główna dla Najlepszego Sera Festiwalu 2012 przypadła Małgorzacie Klaus-Wojas za „Ser Kozi Capra". W tym roku zapowiada się równie emocjonująca walka, ponieważ na festiwal zgłosiło się wielu serowarów.
Impreza odbędzie się w wyjątkowym miejscu - czterogwiazdkowym Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskich. Hotel stanowi historyczne przedzamcze rezydencji Biskupów Warmińskich. Będzie więc nie tylko smacznie, ale i pięknie.
Dowiedz się więcej o Zamku Biskupów Warmińskich.
Zdradzimy, że posmakujemy serów nie tylko z mleka krowiego, ale również koziego i owczego, dojrzewających w naturalny sposób. Do sera zostaną podane wina, nalewki, sosy serowe. Takich serów nie kupicie w sklepie! Spróbujecie ich tylko na Festiwalu Serów Tradycyjnych i Farmerskich w Lidzbarku Warmińskim.
Zapraszamy!
Program
7 czerwca (piątek), Hotel Krasicki
11:00-14:00 Obrady Komisji Konkursowej na najlepszy ser festiwalu
15:00 Sympozjum serowarskie "Czas na Ser" skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych
15:15 Prezentacja Działań Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych - Marc Albrecht-Siedel Sekretarz Generalny FACE
15:45 Farmerski przerób mleka na Litwie - Valdas Kavaliauskas, przedstawiciel grupy farmerów litewskich
16:15 Alepjskie serowarstwo farmerskie w Szwajcarii - Henryk Piękoś, serowar ze Szwajcarii
16:45 Marketing produktów farmerskich - Aldona Janasik
17:00 Laboratorium Smaku - Sery Europy - Prezentacja i komentowana degustacja serów
20:00 Uroczysta kolacja w historycznych podziemiach przedzamcza
8 czerwca (sobota), dziedziniec na przedzamczu
09:00 Oficjalne otwarcie gestiwalu "Czas na Ser"
- otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów
- miasteczko zabaw dla dzieci z konkursami i nagrodami
- degustacja festiwalowej zupy serowej w ogródku hotelowym
- namiot „Strefa Smakosza”, a w nim talerz serów w towarzystwie piw niepasteryzowanych i win
10.00 Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród
10.15 Warsztat smaku – Sery farmerskie ze Szwajcarii
11:30 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Litwy
12:45 Warsztat smaku - Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?
14:00 Warsztat smaku - Jak wykorzystać ser w kuchni?
15:15 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji
16:15 Warsztat smaku - Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?
9 czerwca (niedziela), dziedziniec na przedzamczu
09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów (program jak w sobotę)
10:00 Warsztat smaku – Sery farmerskie ze Szwajcarii
11:30 Warsztat smaku - Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?
12:45 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji
13:30 Warsztat smaku - Jak wykorzystać ser w kuchni?
16:00 Zakończenie festiwalu
Komentarze