Świąteczne regionalne dania. Co jada się w górach, a co nad morzem?
Czerwony barszcz z uszkami to danie właściwie uniwersalne - króluje na wigilijnych stołach w całej Polsce. Można wymienić tu również śledzie czy karpia, który wcale nie ma tak długiej tradycji, jak może się wydawać. A jakie potrawy są wyjątkowe, charakterystyczne tylko dla jednego bądź kilku regionów?
Wigilijna kolacja wszędzie wygląda podobnie. Mamy stół nakryty białym obrusem, opłatek i elegancką zastawę. Jednak to, co znajduje się na talerzach nie zawsze jest tak oczywiste. Świąteczne potrawy z niektórych regionów kraju mogą wydawać się co najmniej oryginalne.
Zobacz także: Tradycje sylwestrowe i noworoczne w Polsce
fot. cello5, Pixabay.com CC0
Na Lubelszczyźnie spotykają się różne tradycje, dlatego na wigilijnych stołach można znaleźć na przykład dania podlaskie i kresowe. Obowiązkowym elementem wieczerzy jest czerwony barszcz z uszkami, które nadziewane są leśnymi grzybami. W niektórych częściach regionu zamiast uszek podaje się pierogi.
Inne charakterystyczne danie to kluski z makiem lub przywieziona zza Buga kutia. Przygotowuje się ją z pszenicy, maku, miodu, orzechów i rodzynek.
fot. Надія Коваль, Adobe Stock
Podlasie kojarzy się z naturą i takie też są podawane tam wigilijne potrawy. Najbardziej rozpoznawalną potrawą jest wspomniana wyżej kutia. Poza tym je się tam również barszcz grzybowy oraz wereniki, czyli pierożki z kapustą i grzybami. Ciekawą potrawą jest kisiel owsiany, którego nie także nie powinno zabraknąć na wigilijnym podlaskim stole.
W krainie tysiąca jezior na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb a także darów lasu. Na talerzach można znaleźć oczywiście karpia, a oprócz tego sandacza, lina czy inne gatunki słodkowodnych ryb. Na mazurach podaje się także barszcz czerwony lub zupę grzybową, a opcjonalnie również owocową.
fot. teressa, Adobe Stock
Pomorskie i kaszubskie potrawy wigilijne smakują przede wszystkim rybą. Trudno się temu dziwić, skoro znajdujemy się nad morzem oraz w krainie jezior. Na stołach mamy oczywiście śledzie, ale, podobnie jak na mazurach, nie brakuje też innych ryb, które pływają zarówno w Bałtyku, jak też słodkich wodach.
Typowo kaszubskim daniem jest zupa brzadowa. Bazą jest tu wywar z suszonych owoców, to którego dodaje się tarte ziemniaki lub kluski.
fot. TylerRhee, Pixabay.com CC0
Co powinno się znaleźć na świątecznym stole pod Tatrami? Na pewno obowiązkowym punktem każdej wigilijnej wieczerzy są bryndzliki czyli pierogi wypełnione farszem z ziemniaków, bryndzy i oscypka. Ciekawym daniem są również kluski ze śliwkami oraz kołatanka, składająca się ugotowanej kaszy jaglanej, brukwi i miodu.
W Wigilię na Podhalu jada się również ryby. Obok karpia i śledzi na stole pojawia się także pstrąg.
fot. Fanfo, Adobe Stock
Charakterystyczną śląską potrawą wigilijną była siemieniotka, która teraz bywa zastępowana przez zupę migdałową. Siemieniotka powstaje oczywiście z nasion konopi, dodatek do niej stanowi prażona kasza jęczmienna.
Na śląskim stole koniecznie muszą znaleźć się dania na słodko, a szczególnie moczka, makiełki i jaglanka z suszonymi śliwkami oraz słodem.
fot. davros, Adobe Stock
Goszcząc na wigilijnej wieczerzy na Mazowszu można się zdziwić, ponieważ w większości domów próżno szukać czerwonego barszczu. Jest za to biały barszcz, gotowany na zakwasie z kapusty, z dodatkiem grzybów. Runo leśne podaje się także jako samodzielne danie, jak też dodatek do innych potraw.
Zobacz także: Tradycje sylwestrowe i noworoczne w Polsce
Wigilia na Lubelszczyźnie. Charakterystyczne potrawy
fot. cello5, Pixabay.com CC0
Inne charakterystyczne danie to kluski z makiem lub przywieziona zza Buga kutia. Przygotowuje się ją z pszenicy, maku, miodu, orzechów i rodzynek.
Regionalne potrawy wigilijne na Podlasiu
fot. Надія Коваль, Adobe Stock
Podlasie kojarzy się z naturą i takie też są podawane tam wigilijne potrawy. Najbardziej rozpoznawalną potrawą jest wspomniana wyżej kutia. Poza tym je się tam również barszcz grzybowy oraz wereniki, czyli pierożki z kapustą i grzybami. Ciekawą potrawą jest kisiel owsiany, którego nie także nie powinno zabraknąć na wigilijnym podlaskim stole.
Natomiast kolejne dni Bożego Narodzenia nie były już w ogóle postne. Wśród typowo świątecznych potraw pojawia się babka ziemniaczana, uważana za najbardziej charakterystyczne podlaskie danie.
Dania wigilijne na Mazurach
fot. mbt_studio, Adobe Stock
W krainie tysiąca jezior na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb a także darów lasu. Na talerzach można znaleźć oczywiście karpia, a oprócz tego sandacza, lina czy inne gatunki słodkowodnych ryb. Na mazurach podaje się także barszcz czerwony lub zupę grzybową, a opcjonalnie również owocową.
Wigilia nad morzem. Co się jada?
fot. teressa, Adobe Stock
Pomorskie i kaszubskie potrawy wigilijne smakują przede wszystkim rybą. Trudno się temu dziwić, skoro znajdujemy się nad morzem oraz w krainie jezior. Na stołach mamy oczywiście śledzie, ale, podobnie jak na mazurach, nie brakuje też innych ryb, które pływają zarówno w Bałtyku, jak też słodkich wodach.
Typowo kaszubskim daniem jest zupa brzadowa. Bazą jest tu wywar z suszonych owoców, to którego dodaje się tarte ziemniaki lub kluski.
Tradycyjne potrawy wigilijne na Podhalu
fot. TylerRhee, Pixabay.com CC0
Co powinno się znaleźć na świątecznym stole pod Tatrami? Na pewno obowiązkowym punktem każdej wigilijnej wieczerzy są bryndzliki czyli pierogi wypełnione farszem z ziemniaków, bryndzy i oscypka. Ciekawym daniem są również kluski ze śliwkami oraz kołatanka, składająca się ugotowanej kaszy jaglanej, brukwi i miodu.
W Wigilię na Podhalu jada się również ryby. Obok karpia i śledzi na stole pojawia się także pstrąg.
Świąteczny stół na Śląsku
fot. Fanfo, Adobe Stock
Charakterystyczną śląską potrawą wigilijną była siemieniotka, która teraz bywa zastępowana przez zupę migdałową. Siemieniotka powstaje oczywiście z nasion konopi, dodatek do niej stanowi prażona kasza jęczmienna.
Na śląskim stole koniecznie muszą znaleźć się dania na słodko, a szczególnie moczka, makiełki i jaglanka z suszonymi śliwkami oraz słodem.
Wigilijne potrawy z Mazowsza
fot. davros, Adobe Stock
Goszcząc na wigilijnej wieczerzy na Mazowszu można się zdziwić, ponieważ w większości domów próżno szukać czerwonego barszczu. Jest za to biały barszcz, gotowany na zakwasie z kapusty, z dodatkiem grzybów. Runo leśne podaje się także jako samodzielne danie, jak też dodatek do innych potraw.
Poza tym na wigilijnym stole można znaleźć różnego rodzaju ryby w galarecie, kisiel żurawinowy oraz rwaki. Są to kluski podawane z makiem bądź roztopionym masłem.
Komentarze