Tajemnice ukrajńskiej kuchni...

Tajemnice ukrajńskiej kuchni...

Podstawą kuchni ukraińskiej jest chleb oraz potrawy z mąki i kaszy. Istotną rolę odgrywają także warzywa, ryby i mięso...

Chleb, pieczony niegdyś w specjalnych piecach, pełni też funkcje obrzędowe, szczególnie tzw. korowaj. Często spotyka się potrawy z ciasta gotowanego we wrzątku – warenyky, z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami, wiśniami. Do tej samej grupy należą sławne pierogi ruskie, wypełnione przyprawionym białym serem, oraz pochodzące z kuchni ludów uralskich pielmieni. Daniem narodowym jest barszcz ukraiński z burakami, kapustą, warzywami oraz dużą ilością śmietany. Z innych zup popularnością cieszy się kapusniak (kapuśniak) oraz juszka.

Z mięs jada się wołowinę, wieprzowinę, baraninę i drób. Z napojów warto wymienić kwas, czasami podawany z jagodami czy dodatkiem soku brzozowego, oraz dziesiątki gatunków win, piw i wódek.

 

 

Źródło: onet.pl

Następny artykuł Długie weekendy 2009

Komentarze

Zobacz również

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta


Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!