Tradycyjne niemieckie potrawy

Tradycyjne niemieckie potrawy

Z czym kojarzy Wam się kuchnia niemiecka? Jakimi specjałami może pochwalić się ten kraj? Kuchnia niemiecka bogata jest w różnorodność potraw i dań. Królują  w niej tłuste, pożywne potrawy podawane zazwyczaj w dużych ilosciach. Nieodłącznym elementem jest piwo podawane z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami.

Niemieckie zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Do narodowych potraw niemieckich zaliczamy: zupę z węgorza na rosole wołowym, i golonkę z kapustą lub grochem purée.

 

MAULTASCHEN

 

Maultaschen to tradycyjne niemieckie danie - pierogi o nietypowym kwadratowym kształcie. Podawane z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym. Nadzienie pierogów to mięso mielone, kiełbasa, szpinak, pietruszka. W porcji dla jednej osoby podaje się zazwyczaj dwie sztuki.

 

 

STRUCLA BOŻONARODZENIOWA

 

To kolejke popularne, niemieckie danie. Najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna. Co roku w drugą sobotę adwentu w mieście tym odbywa się święto strucli, gdzie pieczona jest największa strucla na świecie. W strucli oprócz masła i mleka znajdziemy: migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową.

 


KNIPP PO BREMEŃSKU

 

Ta tradycyjna potrawa bremeńska przyrządzana jest z kaszy owsianej, mięsa wieprzowego i wołowego oraz ziela angielskiego i innych przypraw. Podawana na ciepło, najczęściej z ziemniakami i ogórkami. Potrawę tę można podawać również z dodatkiem musu jabłkowego lub pieczywa pełnoziarnistego.

 

KLOPSY PO KRÓLEWIECKU

 

Potrawa ta pochodzi z dawnego Królewca w Prusach Wschodnich - dzisiejszego Kaliningradu. Klopsy przyrządza się z cielęcego mięsa wieprzowego, jajek, bułki tartej oraz skórki cytrynowej. Podawane są są w sosie śmietanowo-kaparowym, często z ryżem lub ziemniakami.

 

FARYZEUSZ

 

Faryzeusz, czyli kawa z rumem i bitą śmietaną. Tradycyjna kawa niemiecka z rumem i bitą śmietaną. Kawę podaje się z tradycyjnym regionalnym tortem fryzyjskim.

 

Zobacz także: Zwyczaje Bożonarodzeniowe w Niemczech

Następny artykuł Knossos - Apogeum kultury...

Komentarze

Zobacz również

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz wsparcia, skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta


Dotrzyj do 3 mln turystów
Dodaj swój obiekt

Sprawdź naszą ofertę!