Tradycyjne niemieckie potrawy
Z czym kojarzy Wam się kuchnia niemiecka? Jakimi specjałami może pochwalić się ten kraj? Kuchnia niemiecka bogata jest w różnorodność potraw i dań. Królują w niej tłuste, pożywne potrawy podawane zazwyczaj w dużych ilosciach. Nieodłącznym elementem jest piwo podawane z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami.
Niemieckie zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Do narodowych potraw niemieckich zaliczamy: zupę z węgorza na rosole wołowym, i golonkę z kapustą lub grochem purée.
MAULTASCHEN
Maultaschen to tradycyjne niemieckie danie - pierogi o nietypowym kwadratowym kształcie. Podawane z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym. Nadzienie pierogów to mięso mielone, kiełbasa, szpinak, pietruszka. W porcji dla jednej osoby podaje się zazwyczaj dwie sztuki.
STRUCLA BOŻONARODZENIOWA
To kolejke popularne, niemieckie danie. Najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna. Co roku w drugą sobotę adwentu w mieście tym odbywa się święto strucli, gdzie pieczona jest największa strucla na świecie. W strucli oprócz masła i mleka znajdziemy: migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową.
KNIPP PO BREMEŃSKU
Ta tradycyjna potrawa bremeńska przyrządzana jest z kaszy owsianej, mięsa wieprzowego i wołowego oraz ziela angielskiego i innych przypraw. Podawana na ciepło, najczęściej z ziemniakami i ogórkami. Potrawę tę można podawać również z dodatkiem musu jabłkowego lub pieczywa pełnoziarnistego.
KLOPSY PO KRÓLEWIECKU
Potrawa ta pochodzi z dawnego Królewca w Prusach Wschodnich - dzisiejszego Kaliningradu. Klopsy przyrządza się z cielęcego mięsa wieprzowego, jajek, bułki tartej oraz skórki cytrynowej. Podawane są są w sosie śmietanowo-kaparowym, często z ryżem lub ziemniakami.
FARYZEUSZ
Faryzeusz, czyli kawa z rumem i bitą śmietaną. Tradycyjna kawa niemiecka z rumem i bitą śmietaną. Kawę podaje się z tradycyjnym regionalnym tortem fryzyjskim.
Zobacz także: Zwyczaje Bożonarodzeniowe w Niemczech
Komentarze