Wybierasz się w góry? Tego koniecznie musisz spróbować!
Sezon wakacyjny rozkwita. Wyjazdy, urlopy i wycieczki to nie tylko piękne widoki utrwalane na zdjęciach i niezapomniane przygody...to także doświadczenia kulinarne i smakowanie nowych potraw. W końcu smak to jedno z najważniejszych wspomnień z podróży.
Pizza, kebab i karkówka? Nie, dziś przenosimy się w rejony górskie, gdzie od wyboru tradycyjnych pysznych dań regionalnych może rozboleć głowa. Odstawmy więc fast foody i pozwólmy oszaleć naszym kubkom smakowym od dań przygotowywanych z polskich produktów.
Przez żołądek do serca turysty
Oscypki
Jak Podhale - to i oscypki. Symbol, duma i sława podhala. Smak obowiązkowy dla każdego turysty. Odwiedzając rejony Zakopanego, na każdym kroku czekają na nas w różnych formach i wariantach, małe, duże, ciepłe, zimne, do wyboru do koloru. Nic tylko kosztować. Nie zapomnijcie zabrać porcji do domu.. ( o ile nie spałaszujecie jej już w drodze powrotnej).
Oprócz oscypka warto także spróbować innych serów, które różnią się od siebie intensywnością smaków i słonością. Z oscypkiem często mylony jest wędzony ser Gołka, produkowany z mleka krowiego. Ser z charakterystycznymi dziurkami o lekko słodkim smaku to bundz, z którego po zmieleniu wyrabia się bryndze - ser jako pierwszy uznany za produkt regionalny z unijnym certyfikatem. Ciekawą formą sera wytwarzanego z mleka krowiego są korboce czyli nitki makaronowe zwykle poddawane wędzeniu, idealne dla dzieci ze względu na łagodny smak i niską zawartość soli.
Moskole
Moskole to jedna z najprostszych potraw podhalańskiej kuchni. Pieczone na blasze ziemniaczane placki, dawniej były codziennym daniem górali. Jeśli wakacje spędzamy w stolicy Tatr grzechem będzie nie spróbowanie ciepłego moskola z masłem czosnkowym w towarzystwie grillowanego oscypka z żurawiną. Ślinka Cieknie prawda?
Kwaśnica
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni góralskiej. Potrawa zdecydowanie dla tych, którzy lubią kwaśne smaki. Robiona na bazie kiszonej kapusty, wędzonych żeberek, borowików i soku z kwaszonej kapusty. Podawana z ziemniakami lub chlebem. Wyśmienity smak i prostota, czy potrzeba czegoś więcej?
Czosnianka
Zapomniana zupa zaliczana do potraw regionalnych. Pyszna, prosta, rozgrzewająca. Gotuje się ją z ziemniaków, dużej ilości czosnku, mięty i cebuli. Okraszona topioną słoniną z dodatkiem soli i pieczywa. Pozycja na karcie dań, której nie powinniśmy pominąć.
Placek po zbójnicku
Danie, które znaleźć można w prawie każdej karczmie na terenie Polski, jednak najlepiej smakuje w typowej góralskiej. Ma wiele cech wspólnych z plackiem po węgiersku, przygotowuje się go z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, formowanych w cienki placek, który trafia na patelnię. Podawany z mięsnym gulaszem.
Jagnięcina i baranina
Najłatwiej dostępne mięsa w regionach górskich. Przyrządzane z nich dania są sycące, treściwe i pyszne. Będąc na Podhalu warto spróbować golonki po góralsku, opalanych ogniem szaszłyków czy baraniej lub jagnięcej pieczeni.
Pstrąg
Ryba w górach? Jak najbardziej! Dania rybne, mimo że kojarzą nam się głównie z restauracjami polskiego wybrzeża i Krainy mazurskich jezior, są bardzo popularne w rejonach południowej Polski. Pstrąg żyjący w górskich, czystych potokach ma delikatny smak, a potrawy z niego przyrządzane są szczególnie cenione. Kucharze podają go z wyrazistymi dodatkami, jak cytryna czy sosy ziołowe.
Żentyca
Napój idealny, jeśli chcemy ugasić pragnienie w upalne lato. Otrzymywany w procesie wyrabiania oscypków i bundzu z mleka owczego. Popularny wśród górali karpackich, dawniej stosowany jako środek leczący drogi oddechowe i dodający sił.
Fuczki
Po wędrówce po bieszczadzkich szczytach warto wstąpić na placki z kiszonej kapusty. Smażone podobnie jak placki ziemniaczane, z dodatkiem kminku, czosnku pod pierzynką z gęstej śmietany. Palce lizać!
Hreczanyki
Kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej i dużej ilości czosnku. Podawane w karczmach bieszczadzkich z dodatkiem sosów o niepowtarzalnych smakach.
Na deser
Wypieki góralskie uległy zmodyfikowaniu i często nie powstają z tradycyjnych przepisów, jednak i tak trudno odmówić sobie przyjemności ich skosztowania. Polecamy kremarz góralski, czyli placek na bazie miodu, słynne kołacze, makowce, strudle z jabłkami oraz babki ziemniaczano-drożdżowe zwane hrubymi babami.
Naleśnik gigant
Opcja dla prawdziwych łasuchów albo dla tych, którzy lubią się dzielić ( porcja nie należy do najmniejszych). Mimo, że naleśnika nie znajdziemy na liście potraw regionalnych, znany jest wielu osobom wybierającym się do Wetliny. Pyszne, chrupiące na zewnątrz, pulchne w środku, podawane z dużą ilością śmietany i owoców, oprószone cukrem pudrem, słynne na całe Bieszczady, serwowane tylko w jednym miejscu. Im nie da się oprzeć.
Turystyka kulinarna staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Turyści poszukują regionalnych smaków i lokalnych produktów. Różnorodność potraw sprawia, że nie sposób wymienić i opisać je wszystkie. Jedno jest pewne - każdy znajdzie smak, który go urzeknie i do którego z chęcią będzie wracał.
fot. JESHOOTScom (Pixabay.com CC0)
Komentarze