Wyposażenie obiektu noclegowego. Czego nie powinno zabraknąć w kuchni?
Prowadząc obiekt noclegowy, starasz się sprostać wszelkim oczekiwaniom swoich gości. Liczy się przede wszystkim komfort wypoczynku i zadowolenie. By były one możliwie jak największe, udostępniasz im liczne udogodnienia. Niemal standardem każdego obiektu jest w pełni wyposażona kuchnia. Czego nie powinno w niej zabraknąć?
Goście obiektu podczas każdego urlopu, chcą poczuć się, jak u siebie w domu. Liczy się przede wszystkim wygoda oraz liczne udogodnienia, z których mogą korzystać. Jest to szczególnie ważne, zarówno w przypadku krótkiego - jednodniowego, jak i zdecydowanie dłuższego urlopu.
To, z czego będą mogli korzystać turyści, ma istotny wpływ na ostateczną ocenę pobytu i zadowolenie. Niektóre elementy są standardowe i obecne prawie w każdym domku, kwaterach i pokojach, czy pensjonacie. Inne mogą zaskoczyć i ułatwić codzienny pobyt w obiekcie.
Nie da się ukryć, że standardowym i na pewno obowiązkowym punktem wśród udogodnień jest kuchnia lub aneks kuchenny - w pełni wyposażona lub zawierająca podstawowe rzeczy, umożliwiające przygotowanie posiłku.
Przeczytaj koniecznie:
W co warto wyposażyć domki na wynajem?
W co warto wyposażyć apartament na wynajem?
Co powinna zawierać standardowa kuchnia w obiekcie noclegowym?
Niezależnie, jaką kategorię noclegów prowadzisz, warto przygotować pomieszczenie tak, by goście mieli dostęp przynajmniej do aneksu kuchennego. Jest to o tyle ważne w przypadku, gdy nie oferujesz wyżywienia. Pamiętaj, że nie każdy spożywa posiłki w restauracjach. Każdy chce przygotować sobie śniadanie, zjeść obiad, czy napić się kawy.
Wydzielone pomieszczenie kuchenne jest swego rodzaju podstawą - może to być miejsce ogólnodostępne, co jest zazwyczaj praktykowane, jak i indywidualne, znajdujące się np. w domkach, czy apartamentach. Co powinno się znaleźć w każdej kuchni?
W ofercie obiektów noclegowych, warto również zwrócić uwagę na wszelkiego typu udogodnienia, zapewniające aktywność turystom. Sprawdź również: Rowery i nie tylko. Jak zapewnić aktywność swoim gościom?
-
Niezawodny sprzęt AGD
Jeżeli chcesz udostępnić kuchnię swoim gościom, warto rozpocząć od najważniejszych rzeczy, czyli sprzętu AGD, wymagającego największego wkładu finansowego. Obowiązkowa na pewno będzie lodówka, w której goście będą mogli przechowywać zakupione produkty spożywcze.
Jeżeli cenisz sobie proste rozwiązania, to warto zaopatrzyć swoją kuchnię w kuchenkę mikrofalową, umożliwiającą szybkie podgrzanie posiłku, czy rozmrożenie go. Tego typu rozwiązanie cenią sobie przede wszystkim rodziny z dziećmi - dzięki temu w szybki sposób jesteśmy w stanie podgrzać jedzenie w słoiczku, czy mleko dla małych dzieci.
Obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni, na pewno jest kuchenka, która umożliwia gotowanie i przygotowanie bardziej zaawansowanych posiłków. Może to być kuchenka gazowa, elektryczna. Najczęściej praktykowanym rozwiązaniem są jednak płyty indukcyjne - jest to spowodowane przede wszystkim kwestiami bezpieczeństwa wszystkich gości, wypoczywających w obiekcie.
Pamiętaj, że sprzęt AGD powinien być w pełni sprawny i bezpieczny. Warto prowadzić ich bieżące przeglądy i naprawy. Jeżeli jest to stary sprzęt, to warto pomyśleć nad wymianą na nowy.
-
Czajnik i ekspres do kawy
Przy przygotowaniu posiłku, niezwykle ważne jest również przygotowanie ulubionych napojów. Najczęściej jest to kawa i herbata. Warto podkreślić, że większość obiektów noclegowych, udostępnia je swoim gościom za darmo.
Obowiązkowy na pewno będzie czajnik elektryczny - warto by był dostępny zarówno w pokoju, jak i w kuchni. Pamiętaj o jego bieżącym odkamienianiu lub wymianie na nowy. Chyba nikt z nas nie lubi pić herbaty z wodą pełną kamienia. Jeżeli chcesz zapobiec osadzaniu się kamienia, warto zamontować odpowiednie filtry w kranach.
Coraz częściej praktykowanym rozwiązaniem są również ekspresy do kawy. Są to przede wszystkim ekspresy automatyczne, które przygotują naszą ulubioną kawę za nas, jak i ekspresy na kapsułki. Warto pomyśleć nad tego typu rozwiązaniem - na pewno sprawi to radość miłośnikom kawy.
-
Kto to wszystko pozmywa?
Przygotowanie posiłku w ogólnodostępnej kuchni, najczęściej powoduje, że używamy do tego dużej ilości naczyń, garnków, czy patelni. Po przygotowaniu i skonsumowaniu posiłku, pojawia się problem, związany ze zmywaniem naczyń.
Turyści bywają różni i nie każdemu chce się później zmywać. A Ty, jak i osoba odpowiedzialna za porządek w Twoim obiekcie, macie i tak dużo spraw na głowie. By żyło się łatwiej Tobie i turystom, warto wyposażyć kuchnię w zmywarkę. Pozwoli to na pewno utrzymać porządek w kuchni, a Ty w dużym stopniu zaoszczędzić na rachunkach za wodę.
Zobacz: Jak ustrzec się przed zniszczeniami w obiekcie noclegowym?
-
Naczynia, zastawa i sztućce
Skoro mamy sprzęt AGD i wszystko, co niezbędne do przygotowania posiłku, to w czym to przygotować i jak zjeść? Obowiązkowe będą wszelkiego typu naczynia, zastawa, no i sztućce.
Podstawowe elementy wyposażenia kuchni to na pewno:
-
różnej wielkości garnki
-
różnej wielkości patelnie
-
rondelki
-
różnej wielkości miseczki (plastikowe lub metalowe)
-
dobrze, jeśli w Twojej kuchni będzie mikser lub blender
-
różnej wielkości noże, dostosowane do różnego typu artykułów, które chcemy pokroić
-
ściereczki i ręczniki kuchenne
-
zastawa stołowa (wszelkiego typu szklanki, kubki, miski na zupę, talerze deserowe, talerze stołowe i talerze obiadowe)
-
deski do krojenia
-
sztućce (łyżeczki, widelce, noże, łyżki)
-
przyprawy
-
środki czystości
-
kieliszki do różnego typu napojów alkoholowych
-
jeżeli nie posiadasz zmywarki, warto ustawić suszarkę, na której będzie można ustawić umyte naczynia.
-
Zadbaj o porządek w kuchni
Niezależnie od tego, czy oferujesz ogólnodostępną kuchnię, czy aneks udostępniany indywidualnie, to warto zadbać o to, by zawsze panował tu porządek. Zmywanie naczyń to jedno, ale warto pamiętać o tym, by wszelkiego typu powierzchnie były na bieżąco myte, wycierane i dezynfekowane. Podobnie z podłogami i wyposażeniem kuchni, z którego korzystają wszyscy Twoi goście.
Do tego celu, warto zatrudnić osobę, która będzie odpowiedzialna za porządek w kuchni. Niech będzie to miejsce, w którym zawsze pachnie świeżością.
Przed wyjazdem Twoich gości, warto ich uczulić również na to, by zabrali z lodówki wszystkie swoje rzeczy. Bardzo często zdarza się bowiem, że zostawiają je celowo lub o nich zapominają. Później taka żywność szybko się psuje i powoduje nieprzyjemny zapach, który przenosi się na żywność pozostałych gości.
Mamy nadzieję, że tych kilka porad, pomoże Ci zapewnić wszystko, czego oczekują Twoi goście od w pełni wyposażonej kuchni. Gwarantujemy, że każdy poczuje się u Ciebie, jak w swoim domu.
Komentarze