Wyżywienie w obiekcie noclegowym. Jak i czym zachwycić turystów?
Na bogatą ofertę noclegową składa się szereg dodatkowych usług, z których mogą korzystać turyści podczas wypoczynku. Jedną z nich jest bez wątpienia wyżywienie, które jest podstawą nie tylko w ekskluzywnych hotelach, ale również w coraz większej ilości kwater i pokoi, czy w obiektach turystycznych. O czym musisz pamiętać i jak zachwycić swoich gości?
Jak zachwycić gości podczas urlopu? Na tego typu pytanie zapewne odpowiadasz sobie bardzo często. Szukasz rozwiązań, pomysłów i inspiracji, dzięki czemu Twoja oferta stanie się atrakcyjniejsza dla każdej grupy turystów - dla rodzin z dziećmi, par, grup znajomych, czy osób starszych. Na pewno dbasz o czystość w obiekcie, o miłą obsługę, wysoki standard wyposażenia pokoi.
Dobrym krokiem z Twojej strony może być zaoferowanie wyżywienia swoim gościom. Możesz to zrobić na naprawdę różne sposoby, nawet gdy nie dysponujesz własną kuchnią i nie masz jadalni. O czym pamiętać, jeśli chcesz zaoferować wyżywienie i jak zachwycić gości smakiem? Sprawdźmy!
Wyżywienie dla gości - na co warto zwrócić uwagę?
Okazuje się, że podczas wypoczynku, można odkrywać dany region, czy miejscowość na wiele różnych sposobów. To nie tylko atrakcje, zabytki, malownicze szlaki górskie, czy piękne plaże, ale również tradycyjne smaki regionu. Chyba każdy chce spróbować czegoś najbardziej charakterystycznego. A prawie każdy region w Polsce może pochwalić się czymś naprawdę wyjątkowym.
Również Ty, jako właściciel obiektu noclegowego, możesz przybliżyć wyjątkowe smaki regionu swoim gościom. Wystarczy kilka prostych kroków. O czym musisz pamiętać?
-
Wyznacz odpowiednie pomieszczenie dla gości
Oferta wyżywienia w obiekcie noclegowym jest równoznaczna z tym, by w obiekcie znajdowało się pomieszczenie, w którym goście będą mogli zjeść posiłek. W jadalni powinno znajdować się przynajmniej kilka stołów. By pomieścić wszystkich, możesz oferować wyżywienie w określonych godzinach lub w podziale na tury.
Dobrze, jeśli w jadalni będzie panował odpowiedni nastrój - tj. nastrojowa muzyka, odpowiednia dekoracja. Na pewno nie może to być pomieszczenie “surowe”. Postaraj się, by charakter tego miejsca nawiązywał do regionu, w którym znajduje się Twój obiekt.
Nawiązując do pomieszczeń, oferta wyżywienia nie może obowiązywać bez w pełni wyposażonej kuchni. Zadbaj o to, by kucharz miał na czym przygotować posiłki.
Sprawdź: Wyposażenie obiektu noclegowego. Czego nie powinno zabraknąć w kuchni?
-
Pamiętaj o formalnościach
Aby oferta wyżywienia mogła funkcjonować w Twoim obiekcie, niezwykle ważne jest spełnienie określonych wymagań i wszelkich “papierkowych” formalności. Na pewno każda osoba, która ma kontakt z żywnością musi posiadać książeczkę sanepidowską z orzeczeniem lekarza o braku przeciwwskazań do pracy jako kucharz lub kelner.
Pomieszczenie, w którym przyrządzane są posiłki, musi dodatkowo zobaczyć stacja sanitarno-epidemiologiczna, by dopuścić je do użytku.
Ważne jest również to, by na kuchni i w jadalni panowała czystość. Kuchnia powinna mieć też oczywiście dostęp do bieżącej wody.
-
Świeże i ekologiczne produkty
Oprócz czystości, która powinna panować w kuchni i jadalni, niezwykle ważna wydaje się być świeżość produktów, z których przygotowywane są dania dla Twoich gości. Jest to podstawa, jeśli chcesz, by wyżywienie w Twoim obiekcie było możliwie jak najlepsze.
Warto nawiązać współpracę ze sprawdzonym dostawcą. Może to być firma lub najbliższy sąsiad. Jeśli masz takie możliwości, możesz zaoferować ekologiczne produkty - np. warzywa i owoce z Twojego ogródka, czy jajka z własnej fermy drobiu.
Zobacz: Odnawialne źródła energii w obiekcie noclegowym. Co warto wiedzieć?
-
Zaproponuj regionalne dania
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, dany region możemy poznawać na naprawdę wiele różnych sposobów. Chyba nie ma takiej osoby, która podczas wypoczynku nie chciałaby spróbować czegoś charakterystycznego dla danego miejsca.
Aby urozmaicić wyżywienie w Twoim obiekcie, warto czasem zaproponować regionalne dania, charakterystyczne dla Twojej miejscowości. Oczywiście nie mogą to być tylko i wyłącznie regionalne dania - wskazane jest w takim przypadku pełne urozmaicenie. Niech znajdą się tu również potrawy kuchni polskiej, czy dania z różnych stron świata.
Sprawdź również: Wakacje kulinarne po Polsce - gdzie i co zjeść?
-
Menu dopasowane do potrzeb turystów
Jeśli chcesz sprostać oczekiwaniom prawie wszystkich turystów, którzy korzystają z wyżywienia w Twoim obiekcie, to warto zadbać o menu dopasowane do ich potrzeb. Pamiętaj, że mogą trafić się osoby, które przestrzegają pewnych diet. Są to np. weganie, wegetarianie, diabetycy, czy osoby preferujące dietę bezglutenową.
Warto w takim przypadku zrobić rozeznanie - tak, byś mógł odpowiednio wcześniej przygotować potrawy dla takich osób. Ich zadowolenie na pewno będzie duże!
-
Usługi cateringowe
A co w przypadku, gdy nie możesz pozwolić sobie na prowadzenie wyżywienia w obiekcie? Nic straconego! W takim przypadku możesz nawiązać współpracę z restauracją, świadczącą usługi cateringowe. Twoi goście, po okazyjnej cenie, będą mogli wybrać dla siebie coś smacznego, na co w danej chwili mają ochotę.
Ty, dzięki temu masz pewność, że nie oferujesz im byle czego. Postaw na taką restaurację, która cieszy się dobrą opinią i podobnie jak Ty stawia na jakość świadczonych usług!
Przeczytaj koniecznie: Działamy razem czy osobno? Współpraca kluczem do sukcesu!
Mamy nadzieję, że dzięki tym kilku poradom, wprowadzenie oferty wyżywienia do świadczonych przez Ciebie usług będzie zdecydowanie prostsze!
Komentarze