Zapraszamy na Tradycyjny Kiermas Smaków Warmii i Mazur!
Warmia i Mazury to najlepsze miejsce do wypróbowania różnorodnej kuchni, na smak której miało wpływ przeplatanie się kultury wielu narodów. W tym celu został stworzony projekt Tradycyjny Kiermas Smaków Warmii i Mazur!
Tradycyjny Kiermas* Smaków Warmii i Mazur to inicjatywa na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, dzięki której powstały stałe miejsca, gdzie przez cały rok będziemy mieć dostęp do regionalnych produktów żywności naturalnej, tradycyjnej a także do bezpośredniej informacji o nich!
Z uwagi na potrzeby środowiska oraz porozumienie i wsparcie ze strony Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej, Agencji Rynku Rolnego oraz Departamentu Polityki Jakości koordynującego funkcjonowanie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w województwie warmińsko-mazurskim, Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej podjęła decyzję o stworzeniu Tradycyjnych Kiermasów Smaków Warmii i Mazur.
RIGŻNiT powstała w 2012 roku i zrzesza ponad 60 lokalnych podmiotów gospodarczych z sektora żywnościowego. Jej priorytetowe działanie to uruchomienie stałego miejsca sprzedaży regionalnych produktów. Takie Kiermase będą odbywały się przynajmniej raz w tygodniu, co spowoduje, że sprzedaż żywności naturalnej i tradycyjnej będzie regularna. Już niedługo będziemy mogli odwiedzić pierwsze Kiermase Smaków Warmii i Mazur!
W dniu 28 kwietnia, we współpracy z Hotelem Arbiter, zostanie otwarty Kiermas w Elblągu. Na terenie hotelu w każdą pierwszą i trzecią niedzielę miesiąca, w godzinach 9.00 – 14.00 mieszkańcy miasta i okolic będą mieli dostęp do straganów i punktu informacyjnego. W dniu otwarcia restauracja hotelowa zaserwuje potrawy Premium - przygotowane z surowców oraz produktów lokalnych i regionalnych. Pomysłodawcy akcji zamierzają także stworzyć na terenie restauracji stały dostęp do produktu regionalnego (koszyk produktów z Warmii i Mazur).
Z kolei w dniu 11 maja, na targowisku miejskim przy ulicy Grunwaldzkiej, otwarty zostanie Kiermas w Olsztynie. Na dzierżawionej przez RIGŻNiT powierzchni Zakładów Targowisk Miejskich, zakupiono pięć straganów. Na początek będą obsługiwane w każdą sobotę miesiąca, w godzinach 6.00 – 14.00. Na stoiskach zostanie wystawiony pełen asortyment produktów regionalnych członków Izby i sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla - wędliny, ryby, sery zagrodowe, pieczywo i wypieki cukiernicze oraz miody.
Zachęcamy do odwiedzania Kiermasy i wspierania lokalnych producentów żywności!
*Czym jest kiermas? To uroczystość odpustowa na Warmii, na którą zjeżdżali krewni i znajomi z okolicy. Po nabożeństwie udawali się na biesiadę. Kiermasowe spotkania stały się okazją do wymiany poglądów i jednoczyły społeczność warmińską wokół tradycyjnych zwyczajów. Kiermase były zaczynem tradycji warmińskiej i sprzyjały zachowaniu obyczajów przodków.
Komentarze